1.1 Rezervarea denumirii companiei
Pentru înregistrarea companiei vei avea nevoie de o denumire. Până la înregistrare, este necesar să depui o cerere în adresa organului înregistrării de stat (ASP) o cerere, în care recomandăm să notezi 3 denumiri distincte în ordinea preferințelor tale, pentru ca acestea să poată fi verificate sub aspectul disponibilității, distinctivității și corectitudinii lingvistice. La momentul elaborării denumirilor, îți recomandăm să ții cont de interdicțiile prevăzute de
art. 9 alin. 11 din Legea 220/2007 , pentru a nu primi un refuz din partea ASP.
1.2 Stabilirea sediului companiei
Este obligatoriu să ai un sediu. Acesta poate fi un bun imobil pe care-l deții în proprietate sau locațiune, inclusiv spațiul în care urmează să-ți desfășori activitatea. În cazul în care ești locatar, îți recomandăm să indici în contractul de locațiune dreptul de a înregistra sediul la adresa unde se află bunul imobil, or să soliciți un acord în formă scrisă de la locator, pentru a preveni careva situații divergente cu locatorul. Totodată, menționăm, că sediul companiei se indică de către fondator în actul de constituire al companiei (statut) pe propria răspundere, fără ca ASP să aibă dreptul de solicita careva acte pentru confirmarea acestor date.
1.3 Redactarea actului constitutiv și adoptarea hotărârii de constituire
Conținutului actului constitutiv este reglementat de
art. 13 alin. 1 din Legea 135/2007 . La secțiunea ”obiectul de activitate” se vor indica genurile de activitate, care se intenționează a fi practicate și care sunt enumerate în
Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM) . Genurile de activitate ce țin de alimentație sunt indicate în diviziunea 56. Totodată, în cazul în care consideri necesar a fi introduse careva prevederi suplimentare, atâta timp cât nu contravin legii, ai libertatea să o faci.
După redactarea statutului poți adopta decizia de constituire, prin care vei decide:
- constituirea companiei;
- aprobarea statutului și
- numirea unei persoane în funcția de administrator (care poți fi inclusiv tu., fondatorul unic).
1.4 Înregistrarea companiei
După parcurgerea pașilor descriși mai sus, poți depune cererea de înregistrare a companiei, după modelul aprobat de ASP. La aceasta se va anexa în mod obligatoriu:
- hotărârea de constituire
- actul de constituire (statutul)
- informația privind despre beneficiarul efectiv (formularul BE-1 aprobat de ASP)
- actul emis de ASP ce confirmă verificarea denumirii.
Toate modelele de acte enumerate sunt disponibile pe pagina web a
ASP , dintre acestea doar modelul cererii de înregistrare și formularul BE-1 fiind obligatorii, celelalte fiind cu titlu de exemplu, care pot fi rectificate după necesități, cu respectarea normelor legale obligatorii.
Îți recomandăm să utilizezi modalitatea electronică de înregistrare a companiei, ce îți va economisi timp și resurse financiare. În acest sens, ai nevoie de o semnătură electronică, care poate fi obținută la operatorul tău de telefonie mobilă, or, mai nou, în cadrul centrelor multifuncționale ale ASP. După obținerea semnăturii electronice, toate documentele enumerate supra, vor fi semnate electronic și expediate la adresa de e-mail a ASP: inregistrare.ud@asp.gov.md.
În cazul în care toate actele sunt conforme, registratorul îți va expedia nota de plată. După achitarea acesteia, îți recomandăm să expediezi către registrator confirmarea de plată. În termen de 24 de ore calculate din ziua lucrătoare imediat următoare celei în care a fost efectuată plata, registratorul îți va expedia în formă electronică actele de înregistrare.
Ulterior, îți recomandăm să soliciți și
emiterea electronică a extrasului din Registrul de Stat al Persoanelor Juridice.
Având actele de înregistrare, poți să te apropii la banca cu care intenționați să colaborezi, pentru a deschide contul bancar și a vărsa aportul tău în capitalul social indicat în actul de constituire.